abdullah gül

    24/08/2006 tarihi , saat 08:58 itibarı ile Türkiye Cumhuriyeti'nin dış işleri bakanı.
    (24.08.2006 08:57)

nikotin

    birçok bitkinin yapı taşlarında bulunan kimyasal bir madde. elde edilmesi kolay ve ucuz olduğu için tütün bitkisinin yaprakları kullanılarak yapılan sigara, cigar,cigarillo ve puro gibi keyif verici maddelerdeki ana yapıtaşı. bu maddelerin yakılması sonucu ortaya çıkan gazlarda bulunan birçok maddeden biri. nefes yoluyla akciğerlere ulaşır ve ordan da dolaşım sistemine geçer.

    halk arasında yaygın olarak kullanılan bu maddeler, nikotin tüketiminin maksimum düzeyde seyretmesine yol açmaktadır. bir halk deyişine göre de : " sigaranın ilk nefesi ile, kaynananın son nefesi hayatın anlamıdır"
    (24.08.2006 08:13)

ahmet kaya

    gür sakallı bir şarkıcı.
    (24.08.2006 08:07)

veli toplantısı

    genellikle sınıf öğretmeni tarafından organize edilen, öğrenci annelerinin katılırken kırım kırım kırıttıkları ancak çocuklarının gerçek durumunu öğrendikten sonra omuzları çökük çıktıkları toplantı. çoğunlukla bir sınıfta yapılır ve öğrenciler dışarda beklerken veliler sınıfta bulunan hocanın yanına girip girip çıkarlar. benim veli toplantılarımın hepsi pekiyi geçmişti.
    (24.08.2006 08:05)

efesliler

    hristiyanların kutsal kitabı incil'de sıkça geçen ve bugün izmir'in selçuk ilçesi sınırlarında olan mekanda yaşayan şehir-devlet'teki halka verilen isim. bu halka hitaben yazılmış bir mektup da incil'deki (bkz:yeni ahit) pasajlardan birini oluşturmaktadır.
    (23.08.2006 16:49)

türkü

    salt türk milletine ait, baştan yazılı-notalı olmayan ve ağızdan ağıza geçerek oluşturulmuş sözel miras. halk çalgıları ile icraa edilir. tema olarak neşeli olabildiği gibi ağıt formatında olanları da bulunmaktadır. yörelere göre ritm ve melodi zenginliği içerir.
    (23.08.2006 16:40)

baskül

    karşıt ağırlık ( dengeleyici ) kullanmadan üstündeki cisimlerin ağırlığını ölçen mekanik alet. aynı işlevi gören diğer cihazlar gibi ağırlık ölçmek için karşıt ağırlık ya da dara kullanmadığı için benzerlerine oranla daha geçkeşfedilmiştir.
    (23.08.2006 16:36)

zümrüdüanka

    sultan süleyman'ın üstüne binerek çok uzun mesafeleri çok kısa sürede aldığına inanılan kuşun soyundan geldiği iddia edilen ancak pozitif bilimde kendine yer edinemeyen uçan mahlukat.

    eric von daniken bir makalesinde bu kuşun aslında uzaylıların gemisi olduğunu ve kendi kendini onarabildiği için ölümsüz olarak nitelendirildiğini yazmıştı.

    insanoğlunun ölümsüzlük özlemini en iyi ifade eden ikon olarak da tanımlanabilir.
    (23.08.2006 16:32)

nosce te ipsum

    "temet nosce" olarak da yazılır. "kendini tanı" anlamına gelen latince söz dizini. sybil adı verilen bakire rahibeler tarafından işletilen ve tanrı apollo'ya adanmış tapınağın kapısında yazan söz.

    sözün benzer versiyonlarına eski ve kadim mısırlı'ların rahip olmak için girdikleri zorlu sınavların yapıldığı antik teb şehrinde rastlanılmıştır. eski yunan'a intikal eden birçok msır bilgisi gibi, yunan tanrı penteonuna adapte edilmiştir. sonradan gelen semavi dinlerde de sıkça kullanılan bu söz dizini, özellikle islam tasavvufunda kendine yer bulmuştur. hacı bektaş-ı veli , yunus emre gibi kişilerce sarf edilen sözlerin bir kısmına referans oluşturmuştur.

    matrix isimli film 3lemesinin ilkinde, oracle diye isimlendirilen kahin kadın ile görüşmeye giden neo karakterinin sahne boyunca dikildiği kapının üstünde yazan yazı. neo ne zaman nosce te ipsum yapar, işte o zaman gücünün ve kabiliyetlerinin farkına varır.
    (23.08.2006 16:24)

can dündar

    ağzından cıkan her sözü sanki ağlıyormuşcasına sarf eden, 24 saat daima duygu denizlerinde dolaşan, kadın cinsi tarafından ayrı bir önem verilerek okunan gazeteci yazar.

    en mutlu haberi verirken bile takındığı melodramik tavır nedeniyle tarafımca " ağlarsa can dündar ağlar, gerisi yalan ağlar " ödülüne layık bulunmuştur.

    (23.08.2006 15:34)

kudüs

    " ya yeruşalaim ya !!! " şeklinde yaklaşık 4000 yıldır, 3 ibrahimi din mensuplarınca yad edilen tek sehir. aslında son derece çetin bir iklimi olan ve yaşaması en zor sehirlerden biridir.

    tüm sorun adem'in ilk çocukları olan habil ve kabil arasında çıkan bir anlaşmazlıktır ( sefirot'a göre sorun kadınlardan çıkmıştır. hangi kızla hangi erkeğin evleneceği tartışması iki kardeşin arasını açmıştır).
    kudüs şehri de bu iki kardeşin soyundan gelen iki halkın ( filistinliler ve museviler ) savaş alanı olagelmiştir.

    sık sık gidilip gezilmesini ve havasının koklanmasını salık veririm. özellikle yaz aylarında sehri saran çöl ortamında vakit geçirmek insanı dinlendirmektedir.
    (23.08.2006 15:28)

firavun

    ingilizce : pharaoh

    eski ve kadim mısır'da imparatora verilen ad. firavunlar ilk krallık yıllarında tanrısal özellik taşımazken ikinci hanedan ( krallık ) zamanından sonra tanrısal güçve yetkilerle donatılmıştır ( şeyh uçmaz, mürşit uçurur ).

    Soyun kutsallığının bozulmaması için sıklıkla kızkardeşleri ile evlenen firavunlardan en ünlüleri Ramses II, Tutankamon gibiler olup aslında en önemli ama en az bilinenleri Anekhaton'dur.

    Bilinen en eski şarkılardan biri olan " go down moses " isimli parçada ( orjinal melodisi kayıptır ), bahsedilen firavunun Ramses II olduğu sanılmaktadır.

    ölen firavunların yer altı ülkesi denilen yere yolculuklarında yanlarında ihtiyaçları kadar altın ve yiyecekle gömülmeleri adettendir.

    piramit denilen ve piramit şeklinde inşaa edilmiş yapılara mumyalanarak gömülürler. günümüze dek el değmeden kalan tek firavun mezarı tutankamon'unkidir. mumyası 1960'lı yıllarda çeşitli ülkelerde ziyarete açılmış ve gittiği her ülkede devlet başkanı protokolu ile karşılanmıştır.



    (23.08.2006 15:18)

kuyu

    insanların , " ortada kuyu var , yandan geç" şeklinde tekerlemeler yaratmasına olanak veren derin çukur.

    kuyu söz konusu olduğunda , üstünde düşünülmesi gereken şey , kuyu bir tür delik oldugu için mi kuyuyu görüyoruz ; yoksa deliğin çevresi dolu oldugu için mi deliği kuyuyu boş görüyoruz şeklindeki ikilemdir.
    (23.08.2006 08:50)

orman yangını

    isınmak için tercih edilecek en kerizce yöntem. yapanların idamla yargınlanması gerektiğine inandıgım insanlık suçu.

    sonrasında ortaya çıkan arazilere ev , villa , sanayii kuruluşu , turistik tesis gibi yapılaşmalara olanak veren eylem.



    (23.08.2006 08:46)

kravat

    zegna markalı olanlar pahalı ama o oranda zevklidir. bu marka kravatları takanlar arada sırada sanki şiddetli ruzgarda kalmışlar da kravatları ters dönmüş gibi yaparlar ve kravatın arkasındakı etiketi cümle aleme gostermeye calısırlar.

    unutulmamalı ki , eşşeğe altın semer vurulsa da eşşek , eşşektir.

    (23.08.2006 08:42)

sayfa: 1...-47-48-49-50

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.